Feed on
Posts
Comments

Ha på seg

Hvilket antrekk til hvilken anledning.  Her får du noen tips som er satt sammen av både tidligere tiders skikk og bruk bøker, samt egne opplevelser og erfaringer.

Ulike dresskoder:

Pent: Her kan man velge bukser, skjørt eller en enkel kjole. Menn kan ha dress, mørk eller lys, litt avhengig av årstid og anledning. Det er ikke nødvendig med slips og ofte er “bukse og jakke” vel så bra som en dress til denne anledningen. Jeans er ikke antrekk pent etter min mening.

Festfin: Etter min mening et meget vanskelig antrekk, ettersom hver og en kan definere hva som er “festfint” noen synes det er smoking og kjole med bare skuldre mens andre synes det er jeans med en selskapstopp til. Det er bedre å bruke etablerte antrekk som for eksempel “mørk dress”. Da vet alle (ihvertfall nesten) hva de skal ta på seg!

Casual chic: Et nytt uttrykk, som ikke har noen bestemte regler, men det er forventet at man pynter seg.  Her kan du bruke jeans, men da gjerne med høye sko, en lekker topp og en selskapsveske.

Mørk dress: Da skal mannen ha mørk dress. Litt avhengig av tidspunkt på dagen, kan damene ha drakt eller kort kjole, er det på kveldstid kan det være en mer pyntet selskapskjole, som kan grense mot “cocktail”.

Cocktail: Inviteres det til “cocktail”, så passer en kort kjole, høye hæler, kan godt være en del smykker og tøft tilbehør. Menn har mørk dress til “cocktail”.

Smoking: Da skal menn ha sort eller eventuellt “midnight blue” smoking, hvit smokingskjorte, og tilbehør som sløyfe og mavebelte. Mote har gjennom tiden vist ulike farver av tilbehør for menn, men sort er det klassiske og fungerer alltid. Det er ikke lenger et krav å ha lakksko, men det er det som ser aller best ut, uansett må de være sorte og blankpusset. Inviteres det kun til smoking uten nærmere merknader, kan damene ha kort eller lang kjole, gjerne en cocktailkjole eller en selskapsdrakt (dette gjelder ofte de litt eldre damene). Er det derimot angitt lang kjole, må damene ha lang kjole. Bruk gjerne farver på kjole og match med passende tilbehør, selskapsveske og sko, evt også gjerne høye sandaler.

Noen “knyteøvelser” for menn:

Snippkjole: Her kan damene velge lang kjole eller bunad, kjolen bør og kan være utringet evt stroppeløs, men også her er tilbehør som selskapsveske etc viktig. Snippjolen er klassisk, med hvit stivet skjorte, hvit vest og hvit sløyfe. Men er det kun herrer tilstede, så skal vesten være sort. Forøvrig er de internasjonale ordene for snippkjole “white tie” eller”cravatte blanche”

Galla: Galla er antrekk snippkjole men med ordener, skal man ikke bære ordener må det angis i invitasjonen

Pent: Et vanskelig antrekk, for det er mye som kan være pent, men det skal hverken være for stivpyntet eller for lite pyntet. Her kan man bruke en enkel kjole, bukser, men ikke jeans og en lekker topp og menn kan ha en dress, kanskje ikke helt mørk og uten slips

Sommerlig: Når det endelig blir sommer, vil vi ha noe lyst og flagrende og kanskje en lys dress på mannen.

Sko:

Til galla/snippkjole skal det ikke være åpen tå. Når det gjelder de fleste andre antrekk er det mye som er lov. men en hovedregel kan være at jo mer festlig og jo senere på dagen, jo mer “spenstige” kan skoene være, gjerne høye sandaler med pynt og “stæsh”. Om formiddagen bør det være lukket tå men kanskje en “slingback”.

Strømper: Dette høres jo veldig gammeldags ut men til de aller fleste anledninger bør man ha strømper. Unntaket er sommerlige fester og arrangment.

Tilbehør:

Det ser alltid elegant ut hvis tilbehøret matcher i farvene. Enten det er til fest eller hverdags, her et godt eksempel fra Glamourbibliotekaren, her matcher sko og veske, og det bør det gjøre når du skal bort!

Men også i andre anledninger, er det fint om farvene matcher hverandre i tilbehøret. Så har du brune støvletter, bruk brunt belte, brun veske og brune hansker.  Til hverdags blander vi det meste og bruker yndlingsvesken til alt, men ta en kikk på det du har liggende, det er sikkert mye som passer sammen i farvene. Utenfor Norge ser du mye oftere at de aller fleste har en mer gjennomført stil på tilbehøret, dette gjelder både damer og menn.

Hvordan kle seg i et bryllup:

Her er det først og fremst viktig at man ikke skal konkurrere med bruden, hun er dagens hovedperson og det skal ingen ta fra henne. Bruden er ofte kledd i en hvit kjole eventuellt i en annen lys nyanse, derfor bør de kvinnelige gjestene unngå så lyse farver at det blir likt bruden. Sort skal man også unngå, ihvertfall som eneste farve. Hvis det er et kirkebryllup, skal skuldrene være tildekket i kirken. Forvøvrig skal man kle seg etter det antrekk som er beskrevet på invitasjonen.

Formiddagsbryllup:

Sjakett er ikke noe vi bruker så ofte i Norge, men er passende til formiddagsbryllup.

Sjakett, er et formelt plagg for menn. I dag ses den mest på som et plagg som skal brukes ved de helt spesielle anledninger, som for eksempel dagbryllup eller syttende mai, blant annet av den norske kongefamiliens mannlige medlemmer. Les mer om sjakett her.

Men hva skal damene ha på seg til dette? Elegante kne- eller ankelkorte kjoler, gjerne hatt. Men ikke lange hansker eller diademer, og kjolene skal ikke være utringede.

Foto: Bryllup i London 29.april

20 Responses to “Ha på seg”

 1. avatar admin says:

  Nå er det tid for selskapelighet, men mange skriver ikke antrekk på invitasjonene, det burde de, for da er det enklere for gjestene!

 2. avatar admin says:

  og nå spør noen, hva er den korrekte betydning av “black tie”, jeg sier smoking….

 3. Så kom spørsmålet om menn i sandaler….. Sandaler passer best til tur på stranden eller evt i skog og mark, ikke til bybruk eller på restaurant og ihvertfall ikke med hvite sokker!

 4. avatar Less is more man says:

  Er det dobbelt eller enkelt spent smoking som gjelder. Skal i selskap og har en flott dobbelt spent, men kan jeg bruke den ?

 5. Har du kun en dobbeltspent, så kan du ta den, men jeg anbefaler at du investerer i en ny, enkeltspent. Den vil du ha glede av i mange selskaper. Og husk at tilbehøret skal være enkelt og elegant, sort knytesløyfe og mavebelte, samt lakksko.

 6. avatar Lise says:

  Det er sprengkulde og jeg skal på fest. Ytterklær blir gjerne glemt når en planlegger antrekk. Kåpen er på plass – men hva skal man ha på hodet? Topplue? Kan jeg bare bruke hva som helst??

 7. avatar Lise says:

  Hva med pelskåpe? er det mot all etikette? Det er i vertfall varmt!

 8. Topplue er selvsagt praktisk, men ikke alltid like elegent, eventuellt velge en med pelsdusk. Enda bedre er kanskje et silkeskjerf, så blir man ihvertfall ikke våt, langt skal man vel ikke gå uansett!

 9. Med fare for å få mange lesere på nakken, så er “selskabelig” fortsatt glad i pels, og synes at det er både varmt og pent!

 10. avatar Peter says:

  Støtter deg i ditt syn på pels. De fleste dyrene er jo tross alt ikke misshandlet. Imidlertid er jeg noe mer usikker på din forståelse av uttrykket; mørk dress.

  Er vel som utgangspunkt enig at ordlyden omfatter alene den enkle mørke dressen (som naturligvis ikke behøver å være sort (sort er det jo ingenting som er etter fysikkens lover, men la nå det være)).

  På den annen side har jeg blitt invitert av venner som har brukt benevnelsen mørk dress i invitasjonen, men så har det likevell vist seg at det var forventet smoking.

  Da jeg ved en senere anledning spurte vertskapet om denne problemstillingen, fikk jeg til svar at mørk dress er en eldere benevnelse på smoking innen selskapslivet. Er dette noe du kan tiltre?

 11. Dette var helt nytt for meg, at mørk dress er en eldre benevnelse på smoking. Jeg kommer tilbake til dette. Forøvrig takk for bra kommentarer!

 12. avatar Roffe says:

  Ingen grunn til å tiltre – blir man invitert til gallaselskap, og antrekket er snippkjole, og man er så uheldig å ikke ha det hengende i skapet, er det mørk dress som gjelder. Ikke smoking! Bunad går selvfølgelig bra, både for ham og henne.

 13. Takk for bra og utfyllende kommentar!

 14. avatar Janne says:

  Hei hei.
  Jeg er invitert i et bryllup til høsten, hvor det under kleskode står: Autumn Elegance. Vet du hva det innebærer?

  Mvh Janne

 15. Den er nok ikke så vanlig. Men her ville jeg ha tenkt på høsten farger, brunt, gull etc etc. Også tatt utgangspunkt i en pen kjole, ikke cocktail.

 16. avatar Inger-Iren says:

  Hei
  Vi har invitert til stort selskap. 100 inviterte. (bryllupsfest med venner)
  I invitasjonen står det antrekk: Pent. Jeg hadde planer om å ha en lang kjole. Det er en beige/brun blondekjole som er åpen i ryggen, tett foran, uten armer og ettersittende.
  Jeg angrer på dresskoden hver dag!! For jeg føler at det jeg har lyst til å ha på meg kanskje blir feil, i forhold til hva vi har skrevet i invitasjonen.
  Hva gjør jeg??

  Mvh. Inger-Iren

 17. Hei, jeg synes det høres ut som du har valgt en flott kjole og det er jo deres bryllup. Antrekk “pent” er ofte litt vagt men det kan du ikke gjøre noe med nå. Hvis gjestene spør, så kan du jo spesifisere feks “dress uten slips”.

  Lykke til!

 18. avatar Gaute Berge Nilsen says:

  God dag, fru Selskabelig

  To spørsmål om smoking:

  1. Eg har eit par knappar som nok har vore brukt i skjorte til snippkjole. Av gull, ring av 8 mm i diameter med perle montert i midten. Kan desse brukast til smokingskjorte eller er det feil/overkill?

  2. Kan kvite hanskar og kvitt silkesjal brukast til smoking?

  Mvh Gaute Berge Nilsen, Pb 35, 4239 Sand i Ryfylke

Leave a Reply