Feed on
Posts
Comments

Mat og drikke

Bruke kokk eller være kokk selv…..

Foto: Rebecca Ravneberg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pastasalt med kylling, scampi og chili, til 8 personer

Enkel servering, en kald høstkveld, denne oppskriftne er fra Gøril Viker`s “lyst på livet”, forøvrig en bok som inneholder veldig mange gode oppskrifter:

Jeg laget den til 8 personer

6 kyllingbryst

32 scampi

4 vårløk

4 flådde tomater

800 g ferdigkokt pasta

frisk koriander

limebåter til pynt

Dressing:

10 ss peanøttolje

2 ss sesamolje

4 ss søt soyasaus

4 fedd hvitløk

saften av 2 lime

frisk koriander, finhakket

Bland alle ingrediensen i dressing og smak til. Klipp opp pastaen, stek kylling i biter. Bland pasta med kylling, nystekte scampi, vårløk og tomater. Bland med dressingen, pynt med koriander og lime. Den behøver ikke å være varm ved servering, mem det skader ikke heller.

Selleripure – godt tilbehør til vilt

Denne oppskriften er til 8 personer:
800 g knollselleri, skrelt og kuttet i små biter
200 g mandelpotet, skrelt og kuttet i små biter
200 g smør
 3 dlmatfløte og 3 dl melk
salt

Fres selleri og potetbitene i smør uten at de får farge. Tilsett melk og kok til bitene er helt møre. Kjør sellerien sammen med litt av melken til pure i en blender. Visp inn resten av smøret og smak til med salt.

Rødvinssaus

Denne er til 6 personer:

2 sjalottløk
1 ts smør
3 dl rødvin
6 dl viltkraft
1 god ss rips- eller rognebærgele
2 ss smør
salt og pepper
evt. litt Maizena Jævner

Hakk løken og fres den blank med 1 ts smør. Tilsett rødvin og la det koke inn 2/3. Tilsett viltkraften og la det koke inn til ca. 3 dl.

Sil vekk løken og visp inn ripsgele og kaldt smør. Smak sausen til med salt og pepper. Hvis sausen virker tynn kan du jevne den med litt Maizena Jævner.

Forrett med kamskjell, chili og kantaraller (“Bagateller”, Eivind Hellstrøm)

kantareller

50 g kantareller2 ss olivenolje2 plommentomater1 frisk, rød chilipepper, i skiver2 hvitløksfedd, i skiversalt, sukker12 kamskjellgrovt salt eller tang1 sjalottløk  finhakketusaltet smørestragon1 dl hvitvin100 g kaldt usaltet smørhvit pepper, finhakket gresslø og maldon saltForvarm stekeovnen til 120 – 130C, rens soppen, stek dem lett i panne med olje, og la de renne av seg. Flå tomatene og fjerne kjernene, legg totmatfiler med chili, hvitløk og kantareller i en ildfast form. Hel over olivenolje, dryss salt og sukker over. Sett til sylting i ovnen i ca 1 time.Åpne og rens kamskjellene, la kamskjellene renne av seg, legg de på grovt salt eller tang i en langpanne. Hvis du ikke har kamskjell som ligger i eget skjell, kan du enten bruke skjell fra tidligere, eller bruke en annen ildfast liten form som passer. Forvarm ovnen til 220C.Smelt sjalottløk med litt smør og estragon i en kjele. Tilsett hvitvin og kok til marmelade. Til sett saft fra kamskjellene. Kok i 2 minutter. Pisk inn det kalde smøret i terninger. Skum godt med en liten balongvisp. Smak til med salt og nykvernet hvit pepper. Pass på så det ikke smaker for mye smør.Fordel tomatblandingen på kamskjellene, sett kamskjellene i ovnen og gratiner i 2- 3 minutter. Øs over saus, dryss gressløk og salt over. 

Lammecarrè med soppsaus

1,5 kg lamecarrè

olivenolje

salt

pepper

6 skiver daggammel loff uten skorpe

2 ss timian

2 ss basilikum

2 hvitløkfedd

Forvarm stekeovnene til 200C. Brun kjøttet i olivenolje og dryss med salt og pepper. Kjør loff, urter og hvitløk i food processor til det er finfordelt og alt har fått grønn farge. Press blandingen på toppen av kjøttstykkene. Sett på et stekebrett og stek i 8 minutter. La kjøttet hvile, mens du gjør ferdig sausen.

Saus

Jeg lager en fløtesaus, med basis av min hjemmelagede kraft (oppskrift her på bloggen), jevning, brunet kantarell, fløte, rognebærgele og timian evt “lammefond”.

 

Sopp og løkragu (“Stiansen til hverdags”)

250 g sopp

1 løk

1 feddhvitløk

1 ss soyaolje

1 ss smør

1 ss hakket persille

salt og pepper.

Jeg brukte denne retten som tilbehør til helgrillet kylling, med sitron og estragon smør.

 

Halvor`s salmasaus

1/2 dl soya saus (kikkoman)
3/4 dl saft av sitrus (sitron, appelsin,
lime)
2 ss ris eddik
1 ss sukker
1 rød chili
1 fedd hakket hvitløk
2 ss hakket fersk koriander
2 ss vårløk

Ceviche av laks

Ceviche er fisk som er ”kokt” i syre fra sitrusfrukt. Det er lettere å skjære tynne skiver av fisken hvis du legger den i fryseren i 30 minutter først. Dette er en perfekt forrett som kan gjøres klar på forhånd. Oppbevar den skivede fisken pakket i plastfolie i kjøleskapet. Jeg pleier til og med å pakke den lag for lag slik at den bare kan legges ut på hver tallerken ved servering. Avokadokremen holder seg også noen timer i kjøleskapet. Bare rør den godt før servering.

12 porsjoner

600 g Salma
Saften av 5 lime
Frisk koriander
Litt Maldonsalt
Nykvernet pepper
Søt soyasaus

Skjær laksen i tynne, tynne skiver. Fordel skivene på tallerkenene slik at de dekker flaten. Press over godt med limejuice. La fisken marinere i 5-10 minutter. Fordel små klatter med avokadokrem utover og dryss over hakket koriander, salt og nykvernet pepper. Drypp litt søt soya over og server.

Camilla`s sommerlige balsamico saus, som passer perfekt til for eksempel grillet breiflabb en sommerkveld

1 dl balsamico

1 dl hvitvin

200 gr smør

salt, pepper, estragon

Reduser vin og balsamico til ca 2-3 spiseskjeer, pisk inn smør, litt av gangen, så smak til med krydder.

Avokadokrem

3 avokado
12 ss lett rømme
10 dråper tabasco
Salt og pepper

Mos avokadoen godt og bland i rømme og tabasco. Rør til en glatt krem. Smak til med salt og pepper.

Marinade, her brukte jeg samme universalmarinade (fra Stiansen) til alt kjøttet, ca 2.5 kg

5 dl olivenolje

8 fedd hvitløk

3 milde chili

2 ss timian

2 ss rosmarin

1 ss paprika pulver

2 ss grillkrydder

1 ss knuste sennepsfrø

1/2 dl HP saus

1/2 dl barbegue saus

1 ss salt

 

Barbeque saus, til ca 2,5 kg kjøtt

2 gul løk
1 chili
4 ss olje
4 ss soyasaus
2 bokser hermetiske tomater

1 dl eplecidereddik

1 ss sennep
1 ss worcestershire-saus
2 ss sukker
4 ts paprikapulver
2 ts salt
2 ts pepper

Coleslaw til 12 personer (fra boken “Stiansen til hverdags)
1,2 kg hodekål revet eller hakket i tynne strimler 
3 store, revet gulrøtter 

3 grønne syrlige epler

6 ss finhakkede sylteagurker

1 1/2 dl majones

1 1/2 dl creme fraiche

3 ss sitronsaft

1 1/2 ss sukker

 3 ss HP saus

3 ts dijon sennep

salt og pepper
 

Fremgangsmåte:

Bland fløte- og majonesdressingen godt sammen med revet eple og gulerøtter, samt snittet kål. Smak til med salt og oppbevar den i kjøleskapet i minst 30 minutter før servering.

Ordet coleslaw stammer fra det hollandske koolsla, etter koelsla som betyr “kjølig kål”. Coleslaw er et must til grillmaten og passer godt til kraftige smaker som grillet kjøtt og barbequesaus.

Rabaraterrin med jordbær og vaniljesaus, til 16 personer

Sjokoladebunn

6 egg

200g sukker

2 ts bakepuver

120 g potetmel

4 ss kakaopulver

Rabarbrapurè

1 kg frisk rabarbra

600 g sukker

10 gelatinplater

6 dl kremføte

Vaniljesaus

2 vaniljestenger

5 dl melk

5 dl kremføte

180 g sukker

10 eggeplommer

og 10 dl friske jordbær til å pynte med

Sjokoladebunn: forvarm stekeovn til 250C. Legg bakepapir på et stekebrett og smør dette. Pisk egg og sukker til en tykk eggedosis. Sikt over bakepulver, potetmel og kakaopulver og vend inn. Spre røren  i et 1 cm tykt lag på papiret og stek i 5 minutter.

Skjær rabarbra i 3 cm store bite og kok med sukker til den er mør. Kjør glatt i foodprocessor. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i ca 2 minutter. Press ut overfødig vann og smelt i rabarbrapureen under omrøring. Det skal bli ca 10 dl purè.

Kle en brødform evt to litt avhengig av størrelsen med plastfolie. Skjær to stykker av bunnen i samme størrelse som formen og legg ett i bunnen, hell rabarbrablandinge over, og dekk toppen med det andre kakestykket. Sett i kjøleskapet frem til servering.

Vaniljesaus: Del vaniljestengene på langd og skrap ut frøene . Kok opp mel, fløte, sukker, vaniljestang og vaniljefrø. Pisk sammen eggeplommene. Spe forsiktig med melkeblandingen under stadig omrøring. Hell tilbake i kjelen og varm opp underv stadig omrøring til det begynner å tykne. Sil og avkjøl. Skjær terrinen i skiver og anrett på tallerken med vaniljesaus og friske norske jordbær.

Rekecocktail

3,5 liter pillede reker (ikke ferdig pillede…)

900 g majones

5 dl creme fraiche

12 ss tomatpurè

hakkede sylteagurker

smake til med sherry, salt og pepper

Servert med sitron og gressløk som pynt

Mozzarella med salamichips og salsa (oppskriften er til 4 personer)

20 tynne skiver salami

8 skiver mozzareall

3 dl salsa, se oppsrift lenger ned

4 ss pesto

Legg salamiskivene på en rist, tørk de i stekeovnen ved 100 C i ca en time, de skal ligge så lenge at de blir sprø og tørre. Legg salamio, ost og salsa lagvis. Pynt med pesto, urter og resten av salsaen

Salsa

1 rød chilipepper

1 rød paprika

1 grønn paprika

1 liten løk

1 gul paprika

3- 5 hvitløksbåter

1 boks tomater, uten juice

1 1/4 dl olivenolje

saften av en lime eller sitron

salt og pepper.

Hakk alle ingrediensene eller kjør de i en kjøkkenmaskin (for de som har det…) bør trekke litt før servering

 

Potet og squashform

15 – 20 nypoteter

1 liten grønn squash

3 -4 finhakkede hvitløksbåter

1 ss hakket timian

salt, pepper og livenolje

Del poteter (skallet skal sitte på), og squash i tynne skiver, legg det lagvis i en ildfast form, dryss hvitløk, timian, salt og pepper mellom lagene. Drypp olje over. Skal stekes midt i ovnen ved 180 C i 45 til 50 minutter

8 Responses to “Mat og drikke”

  1. avatar Lise says:

    Endelig en blogg om de viktige tingene i livet!! Ihvertfall for en som snart skal runde 40 og trenger tips til et minnerikt og festlig lag.. Gleder meg til å følge bloggen!


  2. Så bra, du skal få alle tips og selvsagt all den hjelp du trenger!!

  • avatar Marit says:

    Genialt – her var jo oppskriften på selleripure som vi fikk servert i november på Svenkerud! Herved er oppskriften adoptert. Du har kanskje oppskriften på salaten også?

  • Hei Marit! Hyggelig at du likte pureen. Du finner “grønn salat til vilt” også her på bloggen.

  • avatar Astrid says:

    Reddet! Jeg er i USA og skal lage avskjedsselskap for alle de nye vennene våre før vi vender nesen hjemover. Lette etter oppskriften på scampi og kylling-retten fra “Lyst på livet”, en av mine favorittkokebøker, som jeg ikke fikk med meg over hit. Fant oppskriften her! Takk : )
    Enig med mange av kommentarene i at dette ser ut som en morsom og nyttig blogg.

  • Hei Astrid! Så hyggelig at du fant det du lette etter, lykke til med avskjedsselskapet og velkommen tilbake på bloggen!

  • Leave a Reply