Feed on
Posts
Comments

Arrangere

Trenger du hjelp til å lage rammene rundt et selskap? Ta kontakt, så hjelper jeg deg med gode råd og tips. Er du usikker på hva og hvordan, dette løser vi!

Noen regler fra lang tid tilbake, som fortsatt tildels kan være gjeldende og ikke minst morsomme….

Regler

Rekkefølgen på det som skal serveres:

Her er det sikkert mange som har egne oppfatninger og erfaringer rundt dette, men noen grunnregler er det også her:

Appetizer (dette kan du eventuelt servere  sammen med velkomstdrinken)

Forrett, varm eller kald, hvis det er flere forretter, så den kalde først

Suppe

1.Hovedrett: fisk eller skalldyr

Mellomrett eller hvilerett, dette kan for eksempel være en sorbe eller mousse av litt friske, syrlige bær

2.Hovedrett

Ost

Dessert

og varer dette ut i de “små timer” er det jo godt med nattmat

Hvem skal serveres først i et middagsselskap?

Det er naturlig å begynne med damen som har verten til bords og gjestene serveres uansett før vertskapet. Så går fatene runden rundt bordet eller serveringshjelpen serverer gjestene rundt bordet, slik at verten forsyner seg til slutt. Men vert og vertinne bør forsyne seg når et fat passerer, slik at man slipper at maten sendes frem og tilbake. Hvis det serveres annen runde av hovedretten er det naturlig å begynne hos damen på vertens andre side.

Er det flere enn 8 gjester og man har to sett med serveringsfat etc, bør den andre serveringen starte hos mannen som har vertinnen har på høyre side, slik at det ender hos verten.

Bruker man serveringshjelp, så hopper man over vertinnen og hun får forsyne seg tilslutt.

Her vil jeg fortløpende oppdatere med de arrangmenter jeg er med og lager:

Middag for gode venner på slutten av vinteren

Alltid morsomt å forbrede en større middag med mange retter, her kommer forslag til en 5 retters:

Kamskjell med en saus av champagne og trøffelolje

Jordskokksuppe, anrett garnityret på hver tallerken og hell over suppen fra en termos ved bordet

Campari sorbet, deilig med en hvilerett som frisker smaksløkene

Helstekt entrecote, servert med grillet pastinakk, soppsaus og potet og brokkolipuré

Gino Øystein Ginger, en dessert med mye smak av både frukt, kokos, ingefær og hvit sjokolade

Også må man jo dekke et hyggelig bord:

Halloween

Først en “jentemiddag” med 8 glade småpiker, enkel servering: pølse og lompe og deretter nok godteri:

Så familiemiddag med noen venner:

Salma naturell til forrett

Elghakk med spaghetti og salat

 

Konfirmasjon 4. september

Selskabelig hadde gleden av å bistå i konfirmasjon på søndag, og her kommer meny med mengdeangivelser til 40 personer:

Med 30 voksne og 9 barn, er det mange som skal spise, og det er viktig å finne noe som er enkelt å servere til såpass mange med ikke altofr mye hjelp på kjøkkenet.

Forrett: Små munnfuller med skagenrøre og laksetartar, samt toast med pate og tapenade, servert ute sammen med champagne og mozell. Beregn 3 til 4 “munnfuller” per person. Da behøver du ca 250 gram skagenrøre og laksetartar, samt et glass tapenade og 200 g pate.

Hovedrett: Roastbeef, som stekes ferdig på forhånd, samt sopp og løk, (dette tilbredes også på forhånd og varmes opp rett før servering), samt poteter med dilldressing,broccoli salat og saus. Hovedretten bør serveres 2 ganger. Her må du beregne ca 8 kg kjøtt, samt 6 kg poteter, 5 liter saus og 10 store broccolihoder.

Dessert: Iskake, (her gikk det med 20 liter is)som står klar i fryseren og tas ut, mens hovedrett går rundt for 2. gang

Så ble var det en liten benstrekk, godt for alle å røre seg litt, før det ble servert kaffe og kaker!

Foto: Konfirmasjon

17. mai

17 store og små på frokost, hvor følgende ble servert, her er linken til oppskriftene:

Salma naturell med Halvor`s salmasaus

Gravet Salma med eple og sellerisalat

Salma marinert med olivenolje, kapers etc

Parmaskinke

Tomat og Mozzarella

Guacamole, eggerører, potetsalat

Foto: 17. mai frokost

Og til dessert:

Is og bær

“Kanelbuller”

Foto: deilige bær

Påskeaften

“Berlitzer Spargel” mwd kokt skinke og sitron hollandaise

Lammecarré, poteter og rotgrønnsaker bakt i ovnen og saus

Utvalgte oster

Mini Pavlova

Foto: Påskeaften

Middag for 12

Vi inviterte til en middag, som skulle være uformell men med god mat og godt drikke og med såpass mange rundte bordet og ingen serveringshjelp, er det greit å lage ting som er enklelt å servere. Jeg la opp alt på tallerkene denne gagen, færre fat å vaske opp dagen etterpå.

Apetizer: rød pesto på bruchetta

Olivenmarintert Salma med kapers, sitronsyre, gressløk, sjarlottløk og chips

Jordskokk suppe, anretter garnityret på tallerken og hadde suppe på to Eva Solo termoser (som kunne gjøres klare på forhånd), sjenket i suppen ved bordet

Entrecote med potetmos, soppterte og hvitgeitostsaus

Gin Øystein Ginger

1. juledag, familieselskap med 13 store og 6 små gjester

Barna ble plassert på kjøkkenet, slik at de kunne gå litt til og fra og vi voksne kunne få litt mer fred ved bordet.

Salma naturell til store og små, servert både med avocadokrem og Halvor`s salmasaus

Reinsdyrstek med kantarellsaus, selleripurè og rosenkål med bacon, barna fikk potetmos

Til dessert dekket vi opp med julekaker, kransekake, marispan, brente mandler, sjokoladetrøfler og litt smågodt, dette satte denyngre garde stor pris på.

Juleselskap i desember, med 16 glade gjester:

Etter at mange av gjestene hadde hatt en meget aktiv desember, med mange middager, var detp å tide med en litt mer “løssluppen” middag, derfor ble det “julebord” med følgende retter:

Soppsuppe med chrevre

Salma naturell med Halvors salmasaus

Salma, gravet med pepperot og eple, med eple og sellerisalat

Krydrede kjøttboller

Honning og sennepsmarinerte kyllingklubber

Stekte poteter

Brød, smør, oliven

et utvalg av oster, samt “tilslørte frognerfruer” til dessert.

Middag 16.desember

Jentemiddag i november

10 glade damer på besøk, med følgende meny

Salma servert som appetizer, med Halvor`s salmasaus

Pasta med kylling og scampi (Gøril Viker)

Brie, marintert med honning og nøtter

Kaffe og sjokolade

Salma som appetizer

5 på middag, en stormfull novemberkveld

og ettersom en av gjestene er allergiske mot fisk, tok jeg en meny fra tidligere:

Gratinert chevre på bruchetta

Lamm med kantarellsaus, selleripure og rosenkål med bacon

utvalg av oster med fikensyltetøy

sjolokade og bær til slutt

40 årsdag

Med 42 gjester til bords, og hvor middagen skal serveres i 2 etg, på salen, slik at det er litt vei å gå for de som serverer. Derfor ble det valgt en meny som til dels kunne lages på forhånd og som var enkel å servere. Oppskriftene finner du under mat her på bloggen.

Rekecocktail, som sto klar på bordene, da gjestene satte seg

Viltgryte, med selleripure og grønnsalat, gryte er enkelt å holde varm og kan serveres 2 ganger

Hjemmelaget is og kaker, som ble servert som buffet, så fikk gjestene rørt litt på seg

Nattmat: pølser og lompe

40 årsdag

Dameaften, hvor vi skal “perle” og kose oss, 8 glader damer på besøk, jeg laget Pastasalt med kylling, scampi og chili (fra Gøril Biker`s Lyst på livet), samt grønn salat og en myk pepperkake til dessert.

Enda en høstmiddag, denne gangen med 8 voksne, og som alltid de fleste oppskriftene er på bloggen

Soppsuppe med chevre

Oksefilet med selleripure, rødvinssaus og rosenkål med bacon

Innbakt brie med fikensyltetøy, mandelflak og bringebær

Brownie med is og ferske bær

Damemiddag for 6 venninder i oktober

Gratinert chevre på bruschetta med timian og honning

Kylling i sterk og god saus med ris og salat(vanmelon, fetaost, tomater og rødløk)

Innbakt brie med fikensyltetøy, mandelflak og bringebær

Sjokoladetrøfler

Høstmiddag 6 voksne, oppskriftene finner du under “mat”.

Gratinert chevre på bruschetta med timian og honning

Lammecarrè med kantarellsaus, poteter og rosenkål med bacon

Utvalgte oster

Sjokoladetrøfler

Sensommer i Stockholm

Her kommer noen flere tips, i tillegg til de som ligger her allerede. (se lenger ned på siden). Nå som det er fortsatt er litt sommer er både http://www.josefina.nu/, som ligger på Djurgärden og http://www.pontusfrithiof.com/pontus-by-the-sea/ på Skeppsbron veldig hyggelige. Eller så er http://www.grill.se/ bra, god mat og morsomt lokale. Både “hotellet” og “storstad”, se http://www.hotellet.info/ for mer informasjon, bra steder.

En lekker sommerbuffe

Sommermiddag, her kommer et meny forslag, vi har invitert 12 personer og håper på å sitte ute….

Ceviche av Salma med avokadokrem

Okse, svin og kylling på grillen med hjemmelaget barebeque saus, coleslaw, bakte tomater,mais og løk og poteter stekt i ovnen.

Rabarbraterrin med jordbær og vaniljesaus

Og her kommer oppskriftene jeg har brukt til denne middagen

Ceviche er fisk som er ”kokt” i syre fra sitrusfrukt. Det er lettere å skjære tynne skiver av fisken hvis du legger den i fryseren i 30 minutter først. Dette er en perfekt forrett som kan gjøres klar på forhånd. Oppbevar den skivede fisken pakket i plastfolie i kjøleskapet. Jeg pleier til og med å pakke den lag for lag slik at den bare kan legges ut på hver tallerken ved servering. Avokadokremen holder seg også noen timer i kjøleskapet. Bare rør den godt før servering.

12 porsjoner

600 g Salma
Saften av 5 lime
Frisk koriander
Litt Maldonsalt
Nykvernet pepper
Søt soyasaus

Skjær laksen i tynne, tynne skiver. Fordel skivene på tallerkenene slik at de dekker flaten. Press over godt med limejuice. La fisken marinere i 5-10 minutter. Fordel små klatter med avokadokrem utover og dryss over hakket koriander, salt og nykvernet pepper. Drypp litt søt soya over og server.

Avokadokrem

3 avokado
12 ss lett rømme
10 dråper tabasco
Salt og pepper

Mos avokadoen godt og bland i rømme og tabasco. Rør til en glatt krem. Smak til med salt og pepper.

Marinade, her brukte jeg samme universalmarinade (fra Stiansen) til alt kjøttet, ca 2.5 kg

5 dl olivenolje

8 fedd hvitløk

3 milde chili

2 ss timian

2 ss rosmarin

1 ss paprika pulver

2 ss grillkrydder

1 ss knuste sennepsfrø

1/2 dl HP saus

1/2 dl barbegue saus

1 ss salt

 

Barbeque saus, til ca 2,5 kg kjøtt

2 gul løk
1 chili
4 ss olje
4 ss soyasaus
2 bokser hermetiske tomater

1 dl eplecidereddik

1 ss sennep
1 ss worcestershire-saus
2 ss sukker
4 ts paprikapulver
2 ts salt
2 ts pepper

Coleslaw til 12 personer (fra boken “Stiansen til hverdags)
1,2 kg hodekål revet eller hakket i tynne strimler
3 store, revet gulrøtter

3 grønne syrlige epler

6 ss finhakkede sylteagurker

1 1/2 dl majones

1 1/2 dl creme fraiche

3 ss sitronsaft

1 1/2 ss sukker

3 ss HP saus

3 ts dijon sennep

salt og pepper

Fremgangsmåte:

Bland fløte- og majonesdressingen godt sammen med revet eple og gulerøtter, samt snittet kål. Smak til med salt og oppbevar den i kjøleskapet i minst 30 minutter før servering.

Ordet coleslaw stammer fra det hollandske koolsla, etter koelsla som betyr “kjølig kål”. Coleslaw er et must til grillmaten og passer godt til kraftige smaker som grillet kjøtt og barbequesaus.

Rabaraterrin med jordbær og vaniljesaus, til 16 personer

Sjokoladebunn

6 egg

200g sukker

2 ts bakepuver

120 g potetmel

4 ss kakaopulver

Rabarbrapurè

1 kg frisk rabarbra

600 g sukker

10 gelatinplater

6 dl kremføte

Vaniljesaus

2 vaniljestenger

5 dl melk

5 dl kremføte

180 g sukker

10 eggeplommer

og 10 dl friske jordbær til å pynte med

Sjokoladebunn: forvarm stekeovn til 250C. Legg bakepapir på et stekebrett og smør dette. Pisk egg og sukker til en tykk eggedosis. Sikt over bakepulver, potetmel og kakaopulver og vend inn. Spre røren  i et 1 cm tykt lag på papiret og stek i 5 minutter.

Skjær rabarbra i 3 cm store bite og kok med sukker til den er mør. Kjør glatt i foodprocessor. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i ca 2 minutter. Press ut overfødig vann og smelt i rabarbrapureen under omrøring. Det skal bli ca 10 dl purè.

Kle en brødform evt to litt avhengig av størrelsen med plastfolie. Skjær to stykker av bunnen i samme størrelse som formen og legg ett i bunnen, hell rabarbrablandinge over, og dekk toppen med det andre kakestykket. Sett i kjøleskapet frem til servering.

Vaniljesaus: Del vaniljestengene på langd og skrap ut frøene . Kok opp mel, fløte, sukker, vaniljestang og vaniljefrø. Pisk sammen eggeplommene. Spe forsiktig med melkeblandingen under stadig omrøring. Hell tilbake i kjelen og varm opp underv stadig omrøring til det begynner å tykne. Sil og avkjøl. Skjær terrinen i skiver og anrett på tallerken med vaniljesaus og friske norske jordbær.

“Valborgsafton”

36 til bords, med følgende meny:

“gammeldags” rekecocktail, som ble servert i store engangs vinglass, da vi var så mange…

Svinefilet bakt i ovn med rotgrønnsaker, poteter og rødløk/totmatsalat

Sjoklademousse med frukt og krem på “ostekakebunn” i porsjonsglass

Her er oppskriftene:

Rekecocktail

3,5 liter pillede reker (ikke ferdig pillede…)

900 g majones

5 dl creme fraiche

12 ss tomatpurè

hakkede sylteagurker

smake til med sherry, salt og pepper

Servert med sitron og gressløk som pynt

7 Responses to “Arrangere”

  1. avatar admin says:

    Det ble en del jobb med rabarbraterrinen… litt usikker på om jeg velger den neste gang, og enda har jeg ikke turt å smake på den…

  2. avatar Anna says:

    Du må vel også ha med noe om hvor man går etter middagen

    Vh
    Markedsavdelingen Bisnode :-)

  3. avatar admin says:

    Veldig bra! Josefina er alltid bra om sommeren!

  4. avatar Frank says:

    Vi er en del personer som skal feire bryllup i Stockholm med vielse på fredag 20. august og brudeparet skal inivtere til middag i alt 12 personer, hvorav 2 små barn.
    Lurer på om du har noen tips til noen steder for å spise middag. Det er viktig at stedet er litt folkelig, men at det oppleves som litt “privat”?

    På lørdag skal forlovere ta med de nygifte ut på mat og vi blir da seks voksne og er på utkikk etter et sted med en god matopplevelse, gjerne noe litt mer spesielt, men hyggelig i stilen.

    Har du noen tips?

  5. avatar admin says:

    Fredag kveld:
    Middag: http://www.restaurangprinsen.com/se/Index.php Prinsen, ligger sentralt mellom Birger Jarlsgatan og Normalmstorg, de har også ”chambre” for 10 personer og der bør det evt kunne gå 2 små barn i tillegg. Evt kan også Grodan være en mulighet her.

    Lørdag formiddag: Alltid lurt å booke lunch i Stockholm, foreslår http://www.grodan.se
    Ligger sentralt rett ved Stureplan hvis mange ønsker å være i byen, hvis det skal være litt mer landlig så http://www.rosendalstradgard.se
    så er dette stedet på Djurgården, her behøver man ikke å booke, fint å gå tur og lekeplass etc etc

    Aktivitet: Se Stockholm fra luften….. http://www.ballong.se/

    Lørdag kveld:
    Dette er et av de nyeste og beste stedene i stockholm, og Mathias Dahlgren er antagelig Sverige`s beste kokk, sjekk matbaren eller matsalen

    http://www.grandhotel.se

    Eller
    Gondolen
    http://www.eriks.se/ hvor man ser utover hele Stockholm

    se på disse forslagene, evt om jeg skal komme opp med noen flere, jeg kan hjelpe deg meg booking etc

  6. avatar Frank says:

    Hei!

    Takk for de gode tipsene ! Vi vurderer og så hører du fra oss!

  7. avatar Frank says:

    Hei!

    Vi valgte å følge ditt råd og endte til slutt opp på restaurant F12. Det var en meget bra opplevelse. Vi var 6 voksne person og vi gikk for en 11 retters middag med vinpakke. Vi møtte litt tidligere og tok en vordrink i det koselige sofaområdet. Utrolig bra opplevelse basert på gode råvarer, bra miljø, god kunnskap omkring mat og drikke fra personellet. Dette kan anbefales!! Igjen takk for gode råd og bookinghjelp!

Leave a Reply