Feed on
Posts
Comments

Dekke bord

Det er noen grunnregler når det gjelder borddekning og de finner du her på ssiden. Lenger ned på siden finner du tips til ulike oppdekninger for ulike anledninger.

Bordplassering

Her kommer noen tips og regler som kan være greie å forholde seg til:

 • Hedersgjesten bør ha vert/vertinne til bords.
 • Hvem er hedersgjesten? En du ikke  sett på lenge, en ny nabo, en venn som har gjort noe spesielt, en kollega fra jobben som ikke har vært hos deg før. Man skal dessuten alltid ta litt ekstra hensyn til eldre mennesker. Mormor eller oldemor er hedersgjest i familiekretsen hvis hun er den eldste.
 • Damen sitter alltid til høyre for mannen.
 • Verten og vertinnen sitter ved hver sin ende av bordet, alternativt midt på hver sin langside. Og ha da respektive hedersgjester til bords.
 • Ektepar bør ikke sitte sammen, ei heller for nært hverandre hvis det er flere ved bordet.
 • Forlovede sitter ved siden av hverandre – også samboere hvis forholdet ikke er “gammelt”.
 • Unngå at par sitter rett overfor hverandre bortsett fra vertskapet.
 • Hvis antall kvinner/menn ikke er det samme så pass på at de som evt. er enslige får en bordpartner.

Bordplassering med hedersgjest med ektefeller, dette er kun en skisse og like tall med og uten parantes beskriver et par.

Bordplassering i barnedåp:

For reglene når det gjelder bordplassering bør være de samme om det er en kirkelig dåp eller en navnedag. Bordplasseringen denne dagen skal ikke være etter rang men etter tilknytning til barnet, som tross alt er dagens hovedperson.

 • Når det er en dame (gudmor) som bærer til dåpen, så skal hun ha barnets far til bords, og på den andre siden hun som tok av barnet luen
 • Barnets mor skal ha barnets eldste fadder til bords og nest eldste på den andre siden.
 • Er det en mann som bærer til dåpen, bytter man slik at mor har barnets gudfar til bords etc.
 • Deretter forsøker man å mikse resterende faddere med besteforeldre og andre gjester som står familien nær.
 • Er det mange barn tilstede, bør de kanskje sitte ved et eget bord.

Her et eksempel på et vakkert bord fra en pikedåp.

Foto. Finstua på Gjøvik

Bordplassering i konfirmasjon:

 • En hovedregel er at konfirmanten sitter mellom sine foreldre.
 • eldste faddere/besteforeldre sitter ved siden av konfirmantens foreldre.
 • Er det mange faddere, så skal de plassere etter alder.

Samtidig som det også er viktig å ta hensyn til konfirmantens egne ønsker. I mange konfirmasjoner er det også mindre barn tilstede, en løsning kan være at de får spise først, ved et eget bord, så blir det mindre støy ved hovedbordet og konfirmanten får den oppmerksomheten som hun/han fortjener. Ofte er det også flere ungdommer tilstede, venner av konfirmanten, fettere og kusiner, disse kan jo kanskje hjelpe til ved “barnebordsettingen”. Hvis venner av konfirmanten for eksempel kjenner en tante eller onkel, så er det hyggelig å forsøke å plassere disse ved siden av hverandre, ungdommene behøver ikke å sitte samlet, men det er viktig at de har noen de liker/kan snakke med i nærheten. Søsken kan for eksempel plasseres mellom farmor og en fadder, eller de deltar på “barnebordet”.


Bordplassering i bryllup:

 • Her gjelder de grunnleggende regler fra ovenfor, men det er selvsagt noen ekstra hensyn å ta.
 • Brudeparet sitter plassert midt på hovedbordet, evt hvis runde bord, så skal de plasseres på det bordet hvor flest mulig av gjestene kan se de.
 • Dette er den eneste anledning hvor et gift par har hverandre til bords, det er også selvfølgelig mulig ved senere feiringer av bryllupsdager.
 • Bruden har sin far på den andre side og han skal ha brudgommens mor til bords, tilsvarende for brudgommen som har sin svigermor på den andre siden og hun har hans far til bords.
 • Forloverne er gjerne plassert ved dette bordet og det er ofte naturlig at de har hverandre til bords.
 • Brudparet søsken sitter gjerne nært opp til hovedbordet, det samme gjelder faddere av brudeparet.

Et vakkert bryllupsbord

Vakkert bryllupsbord

Hvordan dekke et bord riktig?

Det er avhengig av anledning og hva slags mat som serveres. Jo flere retter, jo mer å holde styr på.

Buffèt

Skal du lage et selskap hvor maten skal serveres i form av en buffèt, bør tallerkene stå i nærheten av det bordet hvor du har satt frem mat. Hvis det er mange som skal forsyne seg, så kan det være en ide å dekke begge sider av bordet på lik måte, evt lage en “rundgang” rundt bordet.

Uansett bør det være en naturlig rekkefølge på rettene på bordet. Brød og smø r kan evt også stå på bordet der man spiser, eller kanskje olivenolje og grovt salt…

Bestikk, glass og drikke kan med fordel stå på bordet. Da blir det enklere for gjesten å ta seg frem til sin plass.

“sittende middag”

Det er alltid lurt å velge en eller to farver som gjenomgangstema ved bordet, slik at det blir en helthelt på blomster, bordkort, servise og annen pynt. Bordkortet kan plasseres på det høyeste vinglasset eller på tallerkenen, men er bordkortet av mer utradisjonell type som et feks et grønt blad, kan det festes til f.eks et glass.

Her valgte jeg sterk rosa som hovedfarve og fikk laget japanske origami som pynt på hver kuvert:

Er det en større fest der ikke alle kjenner hverandre er det lurt å skrive både for og etternavn på bordkortet. Ellers holder det med fornavnet. Og lag også gjerne en oversikt over hvem som sitter hvor, da blir det mindre kaos når man skal sette seg.

Til en middag er det ofte flere ulike bestikk og glass.  Bestikket skal brukes utenfra og inn. Dessert-skjéen ligger ovenfor tallerkenen. Lengst til høyre står vannglasset. Etter det kommer glassene til forretten og middagen. Salattallerkenen skal stå oppe til venstre.

Maten blir servert fra din venstre side og drikken blir servert fra din høyre side. Brukte tallerkener skal tas bor fra høyre side. Kaffekoppene skal ikke stå fremme fra starten, da det blir for trangt på bordet.

Frokostbord

En hyggelig frokost, med koselig oppdekning. Og serviset som er brukt er Rörstrand Swedish Grace is blå, http://www.rorstrand.se

Og slik blir det når mange skal spise frokost sammen, dette var på Lier Gård.

17. mai frokost, med bruk av tradisjonell duk, sølvtøy, flagg og blomster i norske farver

Barnebursdag, for en pike som elsker rosa….

30.april feirer svenskene “Valborgsafton” og vi har hengt oss på tradisjonen, i år var vi 36 til middag….

Kreps er en delikatesse og smaker best når den kommer fersk i august, og da skal det både skåles og synges

Påskemiddag, man kan velge orange fremfor gult

Nyttårsaften:

Foto: Nyttårsaften

Påskebord:

Foto: Påskebord

Adventstid:

8 Responses to “Dekke bord”

 1. avatar leif hagen says:

  Jeg tykker om din “Dekke bord” artikel – det er jeg som dekke bord hos oss nar vi har gaster pa besok eftersom min fin er vansterhandig.
  med vennlig hilsen fra Minnesota i USA

 2. Hyggelig at du likte artikkelen!

 3. avatar Peter says:

  For en super blogg. Akkurat hva barbariske nordmenn trenger! Med fare for å avsløre grunnleggende kunnskaper innen selskapslivet, spør jeg likevell; duken som pryder 17. mai bordet, har denne eller dette mønsteret noe spesielt navn?

 4. Du avslører kun interesse for det “selsakbelige” og det er jo bra. Jeg har dessverre ikke klart å finne frem til hva mønsteret på duken heter, da den som sydde den nok døde for veldig mange år siden. Jeg synes det er morsomt å ta frem de litt gammeldagse og høytidlige tingene av og til!

 5. avatar Anna says:

  Hvordan dekker du bordet på nyttårsaften? Elin

 6. Hei Elin! Til nyttår dekker jeg gjerne med hvitt og sølv, har noen flotte lange rader med sølvperler som jeg legger på bordet, gjerne sammen med granbar!

 7. avatar Anna says:

  Kan disse sølvlenkene også brukes til annen pynt? :-)

 8. De kan brukes til alt! :)

Leave a Reply